Bahan-bahan
Cara-Caranya:
1) Blend Jejari ketam bersama cheese. Blend sampai bahan sebati dan bersatu
2) Kemudian masukkan bahan yg diblend td ke dalam mangkuk,dan masukkan hirisan daun bawang
3) Tepung gandum dibancuh dgn sedikit air untuk di jadikan gam pelekat kulit popia
4)Masukkankan isi ketam & cheese td dan gulung kulit popia.Ulang sehingga habis(sedia untuk menggoreng)
Bahan-bahan untuk SOS:
- 5 biji cili masak
- 4 biji cili api merah
- 3 ulas bawang putih
- 1 cawan air
- 5 sb cuka
- 6 sb gula
- 1 sk tepung jagung (Dibancuh dgn sedikit air)
- Biji Bijan yg disangai
Cara-Caranya:
- Untuk sos cili,blend kesemua bahan kecuali tepung jagung dan bijan.
- Masak hingga mendidih dan masukkan tepung jagung,kepekatan ejas sendiri yer..
- Bila dah siap menggoreng popia,dan sos sudah terhidang,barulah boleh tabur biji bijan kedlm sos supaya nmpak lebih menyelerakan.
No comments: